Frågor och svar om PVC-fönster

Här följer några vanliga frågor och svar om PVC-fönster: 

Fråga: Finns det risk att pvc-karmarna gulnar?
Svar: PVC-karmarna gulnar inte. Det är ett mycket UV-beständigt material som står emot väder och vind år efter år. Det som eventuellt kan hända efter många års exponering är att ytan mattas en aning. Naturligtvis kan smuts fastna också på ett PVC-fönster men skillnaden är att det enkelt tvättas bort med vanligt rengöringsmedel.

Fråga: Känns det plastigt med PVC-fönster?
Svar: Här går smaken isär men vår erfarenhet är att när fönstrena är på plats är det ingen som ser någon skillnad mellan PVC och trä. Många träfönster har en slät täckfärg och får därmed samma intryck. För den som vill "skapa träkänsla" finns olika färgfilmer med struktur som tillval.

Fråga: Är det brandfarligare med PVC än med träfönster?
Svar: Nej. Är olyckan framme så är det olyckligt men det är inte farligare med PVC- än med träfönster. Ett fullskaleprov vid Lunds Tekniska Högskola jämförde brandbeteendet hos PVC-fönster och träfönster och visar att ett PVC-fönster inte har sämre brandbeteende och inte medför större brandrisk än ett träfönster.

Fråga: Varför är PVC-fönster billigare än träfönster?
Svar: Att tillverka ett PVC-fönster är en enklare tillverkningsprocess än att göra träfönster och kräver därmed kortare arbetstid, vilket kommer kunden tillhanda.

Fråga: Vilka är fördelarna med PVC-fönster?
Svar: PVC är ett perfekt material att göra fönster av. Det är otroligt lättskött och karmarna behöver aldrig skrapas eller målas om utan bara tvättas av. PVC är mycket UV-beständigt och står emot väder och vind år efter år. Att välja PVC-fönster är även ett mycket prisvärt alternativ. PVC-fönstren måttanpassas även utan extra kostnad. Du kan alltså få vilken storlek du vill utöver standard utan extra kostnad.

Fråga: Hur monteras PVC-fönster? Med karmskruv?
Svar: Nej de monteras med bifogade plåtclips.